Dünyanın en önemli sinema etkinliklerinden sayılan 66. Cannes Film Festivali, Avustralyalı yönetmen Baz Luhrmann'ın çektiği ve Leonardo di Caprio'nun başrolde oynadığı "The Great Gatsby" filminin gösterimiyle başladı.

Sunuculuğunu ünlü Fransız sinema sanatçısı Audrey Tautou üstlendiği açılış töreninden önce ünlü oyuncu Leonardo di Caprio, jüri başkanı Amerikalı yönetmen Steven Spielberg ve jüri üyesi Nicole Kidman kırmızı halıda boy göstererek hayranlarını selamladı.

Ödül ve kapanış töreninin 26 Mayıs’ta yapılacağı Cannes’da bu yıl en büyük ödül olan Altın Palmiye için 20 film yarışacak.

Yarışma dışı gösterimiyle festivalin açılış filmi olan ve ABD'de gösterime girdiği ilk hafta 50 milyon dolar gelire ulaşan "The Great Gatsby"nin yanı sıra Cannes’da öne çıkan bir başka ayrıntı dünya sinema pazarında önemli role sahip olan Hindistan sinemasının 100. kuruluş yıl dönümünü çeşitli etkinliklerle Cannes'da kutlayacak olması.

"Altın Palmiye" için yarışacak filmler dışında, "Un certain regard" ve "la Quinzaine des realisateurs" gibi kategorilerde, dünyanın dört bir yanında bu yıl vizyona girecek filmlerin festival sarayında gösterime sunulacağı 66. Cannes Film Festivali'nin ‘onur konuğu’ Alain Delon olacak. Fransız yönetmen Rene Clement'in 1960 yılında çektiği ve Alain Delon'un tanınmasını sağlayan "Plein Soleil" isimli filminin eski kopyası onarılmış olarak, 25 Mayıs günü festivalin "klasik filmler" gösteriminde seyircilerle buluşacak.

Cannes'ın bir başka özelliği de, festivali sarayında kurulacak pazarda dünyanın dört bir yanından gelen filmlerin pazarlanmasına olanak tanıması.

On bin kişilik sinema sektörü katılımıyla, yaklaşık 100 ülkeden 4000 kadar filmin tahmini 1 milyar dolar ciroyla pazarlandığı festivalde bunlardan 1500'ü için özel gösterim düzenlenecek.

Editör: TE Bilisim