54. Ulusal Yarışma Ödülleri Cahide Müzikhol’de gerçekleşen kapanış töreninde sahiplerini buldu.

54. Ulusal Yarışma’ya katılan filmler 20-27 Ekim tarihleri arasında Beyoğlu Sineması’nda izleyiciyle buluştu. Altın Portakal En İyi Film ödülünün ilk sahibi olan Gurbet Kuşları’yla açılışını yapan Ulusal Yarışma’daki gösterimler hafta boyunca oyuncu, yönetmen ve film ekiplerinin katılımıyla yoğun ilgi gördü.

Hülya Uçansu, Kadir İnanır, Nihal Yalçın, Sarkis, Sevin Okyay ve Tayfun Pirselimoğlu'ndan oluşan 54. Ulusal Yarışma jürisi Gênco, Mr. Gay Syria, Kar, Körfez, Daha, Put Şeylere, Blue ve Benim Varoş Hikayem filmlerini değerlendirildi. 26 Ekim Perşembe akşamı düzenlenen törende ödüller sahiplerini buldu.

Korhan Abay’ın sunduğu gecede Ulusal Yarışma’ya destek mesajları öne çıktı. Abay geceye teşekkür konuşmasıyla başladı ve törenin gerçekleştirilmesini sağlayan Cahide Müzikhol ekibine ve İzzet Çapa’ya özel teşekkürleri iletti.

Gecenin ilk ödülü olan Sinema Emek Ödülü Beyoğlu Sineması’nın 18 yılık çalışanı Fatma Kurtuluş’a verildi. Kurtuluş ödülünü alırken şöyle konuştu: “Beyoğlu Sineması’nda 18. yılımı doldurmama son iki ay kala beni bu ödüle layık gören herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bu ödülü Beyoğlu Sineması’nda çalışan bütün emekçi arkadaşlarım adına alıyorum.” Fatma Kurtuluş aynı zamanda Beyoğlu Sineması dayanışmasını başlatan Cem Altınsaray ve Utku Ögetürk’e de özel teşekkür etti.

Yıldırım Önal Anı Ödülü usta oyuncu Ayşen Gruda’ya verildi. Ayşen Gruda’ya ödülünü vermek üzere Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği adına sahneye çıkan Nur Sürer, “Bu ödülü burada verdiğimiz için çok mutluyum.” dedi ve ödülün hikâyesini şöyle anlattı: “Bir gün dernekte toplantı yaparken genç biri gelip ‘Bunu size vermek istiyorum’ dedi. Ben esasında ödülü tanıyamadım, kapkara bir şeydi. ‘Bunu Yıldırım Önal, babama bırakmış daha sonra alırım diye. Babam vefat etti, ben de burayı sevdim ve buraya getirdim’ dedi. Sonrasında Antalya Film Festivali’yle konuştuk ve 1999’dan beri ÇASOD olarak bu ödülü veriyoruz. Yıldırım Önal tiyatro ağırlıklı ama sinema da yapan bir oyuncu, dolayısıyla ödül bu tür oyunculara verilsin diye düşündük. O sebeple bu yıl Ayşen Gruda’yı seçtik.”

Tül Akbal Süalp, Okan Arpaç ve Ali Deniz Şensöz’den oluşan Sinema Yazarları Derneği jürisi 54. Ulusal Yarışma Siyad Ödülü’nü Ayşe Toprak’ın yönettiği Mr. Gay Syria isimli belgesele verdi. Tül Akbal Süalp, jüri adına ödülü verirken şu gerekçelerle “Tarihin belli anlarında toplumsal deneyimler imbiklerden sızar ve bazı sözleri bize bırakır. Bunlar slogan değildir, aforizma değildir, bazı anlamları vardır. Sustukça sıranın bize gelmesi bu yüzdendir. Zalimle mazlumun çok hızlı yer değiştirdiğini de biliyoruz. Dünün zalimi bugünün mağduru olunca kolay aklanmıyor. Dolayısıyla uzun bir hikayenin herhangi bir yerindeyiz. Bu hikaye, Antalya’da belgesele uygulanan zorbalıkla başladı, önce belgeseli engellediler. Biz de buna dair bir karar vardık. Politik bir karar aldık, her karar politiktir zaten.”

54. Ulusal Yarışma En İyi Erkek Oyuncu ödülü Daha filminin oyuncuları Ahmet Mümtaz Taylan ve Hayat Van Eck arasında paylaştırıldı. Sanatçı Cevdet Erek oyunculara ödüllerini takdim ederken onlar için özel bir eser yapacağını söyledi. Ahmet Mümtaz Saylan ödül konuşmasında “Gördüğüm en güzel ödül töreni. Festival Antalya’ya döndüğü zaman da biz buna bir isimle devam edelim. Kültür Bakanı’nın, belediyenin, festival başkanının konuşmadığı bir festival ilk kez görüyorum.” sözlerini söyledi. Genç oyuncu Hayat Van Eck ise bu ödülü almasına ana sebep olan yönetmeni Onur Saylak’a teşekkür etti.

En İyi Kadın Oyuncu ödülü Kar filmindeki performansıyla Hazar Ergüçlü’ye verildi. Ödülü Ergüçlü’ye Sevin Okyay verdi. Ergüçlü, “Bu tarihi gecede bu ödüle sahip olmak çok önemli. Emre Erdoğdu’ya bana Müzeyyen’i verdiği için çok teşekkür ederim. Bu anı hiç unutmayacağım.” sözleriyle mutluluğunu dile getirdi.

Körfez filmiyle En İyi Senaryo ödülünü kazanan  Emre Yeksan ve Ahmet Büke adına ödülü filmin yapımcısı Anna Maria Aslanoğlu aldı ve “Bu senaryoya inanan emek veren dayanışma gösteren herkes adına bu ödülü alıyorum. Dayanışma olmasaydı olmazdı, dayanışmanın her daim olması dileğiyle” sözleriyle teşekkür etti.

En İyi Yönetmen ödülünü Put Şeylere filmiyle Onur Ünlü’ye veren Gülsün Karamustafa ödülü vermeden önce “Burada bu akşam Yeşilçam ruhunu hissettim. Yeşilçam ve onun dayanışması burada. Bu akşamı düzenleyen herkese teşekkürler, çok güzel bir şey paylaşıyoruz.” sözleriyle 54. Ulusal Yarışma’ya dair düşüncelerini dile getirdi. Onur Ünlü teşekkür konuşmasında şunları söyledi: “Burada olmak çok güzel, harika bir jüri vardı çok teşekkürler. Hep beraber burada tarihe geçtik, cesur davrandık. Benim saçma sapan filmlerime gözünü kırpamadan tahammül eden oyuncularıma ödülü adamak istiyorum.”

Gecenin en coşkulu anlarından biri En İyi Film ödülünü verirken Kadir İnanır’ın yaptığı konuşmayla yaşandı. Kadir İnanır, “Siz varken korkmayın kimse bir şey yapamaz. Sanatçı bir gücün arkasında duran değil yarattığı eserin gücüyle büyüyendir.” sözleriyle En İyi Film ödülünü Daha filmine verdi. Ödülü almak için sahneye çıkan filmin yönetmeni Onur Saylak “Bu ülkede kimlerin nerelerden döndüğünü çok iyi biliyoruz, bu festival yerine geri dönecek!” sözleriyle.

Cahide Müzkhol’de gerçekleşen ödül törenine ünlü isimlerin ilgisi de oldukça yoğundu. Elçin Sangu, Ceren Moray, Tolga Tekin, Seren Yüce, Türkü Turan, Ushan Çakır, Damla Sönmez, Erkan Kolçak Köstendil, Cansu Tosun, Ecem Uzun, Berkay Sirkecioglu, Ceren – Emir Benderlioğlu, Gonca Vuslateri, Demet Evgar, Ece Sükan, Berkay Ateş, Boran Kuzum ile sinemamızın usta isimlerinden Suna Yıldızoğlu, Salih Güney, Ertem Göreç, Can Kolukısa katıldı. Geceye renk katan anlar ise şarkıcı Mabel Matiz ve Tuğçe Şenoğul şarkılarıyla sahneye çıktığı dakikalardı. Harbiye’de Efsane Kervansaray Gazinosu’nun yerine kapılarını açan Cahide Müzikhol’de gerçekleşen gece Cahide’nin muhteşem şovuyla son buldu.