İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenen 45. İstanbul Müzik Festivali, 29 Mayıs Pazartesi akşamı Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda gerçekleştirilen Açılış Töreni ve Konseri’yle başladı.  Tam 45 yıldır İstanbullu sanatseverleri klasik müziğin en iyi ve en yeni örnekleriyle buluşturan, 3.000’e yakın gösteride 3,5 milyon seyirciyi ağırlayan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl “Sıradışı” temasıyla, 21 Haziran tarihine kadar, 15 farklı mekânda gerçekleştirilecek 29 konserle katılımcılarına farklı konser deneyimleri yaşatacak.

Sunuculuğunu Ceylan Saner’in üstelendiği 45. İstanbul Müzik Festivali Açılış Töreni, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın açış konuşmasıyla başladı.

Bülent Eczacıbaşı konuşmasında, “İstanbul’un dünya standartlarında bir uluslararası festivali olması hedefiyle çıktığımız bu yolda, kırk beş yıl içinde yarattığımız değerleri görmek bizlere mutluluk ve gurur veriyor. Ne mutlu ki bugün, ‘bir müzik festivalini başarılı kılan özellikler nedir?’ sorusunun yanıtlarını 45. İstanbul Müzik Festivali’nde bulabiliyoruz. Kırk beş yıldır ülkemizde klasik müzik sevgisi ve beğenisinin gelişimine katkıda bulunan, programında hem klasik müziğin yıldız isimlerine hem de genç yeteneklere yer veren, köklü olduğu kadar kendini yenilemenin önemine inanan bir festivalimiz var. İstanbul Müzik Festivali’nin düzenlendiği kenti kültür ve sanatla dönüştüren, eser siparişleriyle güncel kültür birikimini zenginleştiren, sanatçılar için uluslararası başarıların kapılarını açan, izleyicilerine müziğin evrensel diliyle nefes alabilecekleri bir alan yaratırken en iyi ve en farklıyı keşfetme olanakları sağlayan bir etkinlik olması için çalışıyoruz. İstanbul Müzik Festivali’nin başlangıcının heyecanını hem değerli izleyicilerimiz ve sanatçılarımızla hem de destekçilerimizle paylaşıyoruz. İstanbul Müzik Festivali’nin gerçekleşmesine katkıda bulunan Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve başta festival sponsorumuz E.C.A. Presdöküm Sanayi olmak üzere tüm sponsorlarımıza bize destek verdikleri için içten teşekkürlerimizi sunuyor, tüm izleyicilerimizin doyurucu bir festival dönemi geçirmelerini diliyorum,” dedi.

Festival sponsoru E.C.A Presdöküm Sanayii A.Ş. adına teşekkür plaketini alan Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen konuşmasında “Bu yıl 45incisi gerçekleşen bu çok özel sanat etkinliğinde, Elginkan Topluluğu adına sizleri saygıyla selamlıyorum. Öncelikle; İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Kurucusu, Büyüğümüz Merhum Nejat Eczacıbaşı Beyefendi’yi rahmetle anıyor ve ülkemize bıraktığı bu kıymetli miras için minnettarlığımı ifade etmek istiyorum. Elginkan Topluluğu’nun güzide markası E.C.A. olarak, 1988 yılından bu yana gönülden destek verdiğimiz İstanbul Müzik Festivali’nin sponsorluğunu ikinci kez üstleniyor olmaktan onur ve gurur duyduğumu söylemek isterim. Dünya değişiyor, teknoloji gelişiyor, beklentiler artıyor. Değişen teknoloji, elbette bizim tasarımlarımıza da yansıyor. Artık evlerin olmazsa olmazı ürünlerimiz çok daha “sıra dışı” teknolojilerle üretilerek hayata güzellik ve kolaylık katıyor. Tüm katılımcılara müzikle geçecek güzel günler ve ‘sıra dışı’ bir festival diliyorum!” dedi

Törende İstanbul Müzik Festivali’ne desteklerinden dolayı TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, Beşiktaş Belediyesi, Fatih Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ile festivale mekân desteği veren Süreyya Operası, Boğaziçi Üniversitesi ve İş Sanat temsilcilerine birer teşekkür plaketi verildi.

45. İstanbul Müzik Festivali’nin gerçekleştirilmesinde büyük katkısı bulunan gösteri sponsorları Borusan Holding, E.C.A-Serel, Türkiye İş Bankası, Mercedes-Benz Türk A.Ş., Tekfen Vakfı’na ve en yüksek katkıda bulunan mekan sponsoru Zorlu Performans Sanatları Merkezi ile İstanbul Müzik Festivali’nin yerleşik orkestra sponsorluğunu üstlenen Borusan Sanat’a da teşekkür plaketleri takdim edildi.  

 

45. İstanbul Müzik Festivali Onur ve Yaşam Boyu Başarı Ödülleri

 

İstanbul Müzik Festivali’nin her yıl, Türkiye’de klasik müziğin gelişimine katkıda bulunmuş sanatçılara verdiği Onur Ödülü’ne bu yıl gerek profesyonel gerek amatör tüm müzikseverler için vazgeçilmez başvuru kaynakları yazan, ülkemizde çoksesli Batı müziğinin gelişip yaygınlaşmasına büyük katkılarda bulunan Evin İlyasoğlu layık görüldü.

Yedi yaşında piyanoya başlayan Evin İlyasoğlu, İstanbul Belediye Konservatuarı’nda, Robert Kolej ve ABD Michigan Devlet Üniversitesi’nde eğitim gördü. TRT İstanbul Radyosu’nda 19 yıl Klasik Batı Müziği programları ve TRT televizyonunda müzik söyleşisi dizileri hazırlayıp sundu. Yurt içinde ve dışında birçok eleştiri, inceleme ve söyleşi yazısı yer alan İlyasoğlu’nun yayımlanmış 25 kitabı bulunuyor. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ve 1986’dan beri Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan İlyasoğlu, 1996’dan bu yana Boğaziçi Üniversitesi’nin Albert Long Hall Klasik Müzik Konserleri’nin direktörüdür. Zehra Yıldız Kültür ve Sanat Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Başkanı ve 1991’den bu yana Cumhuriyet gazetesinin sürekli müzik yazarıdır. Evin İlyasoğlu’na ödülü Bülent Eczacıbaşı tarafından takdim edildi.

Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü bu yıl 80. yaşını kutlayan, 20. yüzyıl müziğinin en etkili bestecilerinden biri kabul edilen, minimalist müzik akımının en önemli isimlerinden Philip Glass’a sunuldu. Doris Lessing’den David Bowie’ye, Ravi Shankar’dan Woody Allen ve Leonard Cohen’e pek çok farklı disiplinden sanatçıyla işbirlikleri yapan Glass yarattığı müzikal ve entelektüel etkiyle çağımızın en sıradışı sanatçılarından biri kabul ediliyor. Bugüne kadar 20 opera, 39 orkestra eseri, 13 konçerto, 15 koral ve vokal eser, 100’ün üzerinde solo enstrüman ve oda müziği, 5 dans müziği ile 64 film ve tiyatro müziği besteledi. Saatler ve Scorsese’nin Kundun’u gibi Oscar ödüllü filmlerin müziklerine imza attı.  Philip Glass’a ödülü, 19 Mayıs’ta Londra’da takdim edildi. Ödül sunumunda hazırlanan kısa filmde Glass, “Güzel bir ülkeden gelen çok güzel bir ödül” diyerek duygularını ifade etti.

İstanbul Müzik Festivali’nin de ortak siparişçiler arasında yer aldığı Philip Glass’ın son eseri 11. Senfoni’nin Türkiye prömiyeri 16 Haziran Cuma akşamı Borusan Holding sponsorluğunda Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek. 11. Senfoni’yi Sascha Goetzel yönetimindeki İstanbul Müzik Festivali Yerleşik Orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası yorumlayacak.

 

İstanbul Müzik Festivali’nin Açılışını 23 Yaşındaki Genç Yıldız Yaptı

 

Törenin ardından 45. İstanbul Müzik Festivali, 23 yaşındaki genç çellist Andrei Ioniță’ya Sascha Goetzel yönetimindeki Festival Yerleşik Orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın eşlik ettiği konserle başladı. Andrei Ioniță konserde Saint-Saëns 1. Viyolonsel Konçertosu’nu yorumlarken Goetzel yönetimindeki BİFO ise Islamey ve Rosenkavalier Süiti’ni seslendirdi.

2015 Çaykovski Yarışması Viyolonsel Dalı birincisi Andrei Ioniță’yı The Times, “Son on yıldır çıkmış en heyecan verici viyolonselcilerden biri” olarak nitelendiriyor.