İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen 41. İstanbul Müzik Festivali’nin ertelenen ödül töreni ve açılış konseri, 10 Kasım Pazar akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi.

 

41. İstanbul Müzik Festivali Ödül Töreni, Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 75. yıldönümü nedeniyle bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından tören, festivalin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketleri takdimi ile devam etti. İstanbul Müzik Festivalin sekiz yıldır destekçisi olan Borusan Holding adına teşekkür plaketini Kurumsal İletişim Müdürü Şule Yücebıyık aldı.

 

Törende festivale en yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorlarından Türkiye İş Bankası ve mekân desteği için İş Sanat Konser Salonu adına Genel Müdür Yardımcısı Senar Akkuş, Enerjisa adına Üretim Genel Müdürü Ulrich Franke, Mercdes-Benz Türk AŞ adına Direktörler Kurulu Başkanı Rainer Genes ile festivale mekân desteği veren Kadıköy Belediyesi adına Kadıköy Belediye Başkan Müşaviri ve Süreyya Operası Genel Koordinatörü Murat Katoğlu ve festivalin konaklama sponsoru Martı İstanbul Hotel adına Martı Grubu Kurumsal İletişim Müdürü Elif Aydar’a birer teşekkür plaketi sunuldu. Plaketler, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner tarafından verildi.

 

İstanbul Müzik Festivali’nin her yıl, klasik müzik dünyasına büyük katkılarda bulunmuş Türkiye'den sanatçılara verdiği “Onur Ödülü” bu yıl, piyano ikilisi olarak sürdürdükleri başarılı uluslararası kariyer ve müzikte ulaştıkları derinlik ve mükemmeliyetin yanı sıra Türkiye'de çoksesliliğin yayılması konusunda yaptıkları değerli çalışmalar ile genç müzisyenlerin eğitim ve gelişimleri yönündeki girişimleri dolayısıyla Güher ve Süher Pekinel’e İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı tarafından takdim edildi.

 

İlk kez altı yaşında dinleyici karşısına çıkan ikiz kardeşler, Paris Konservatuarı ve Frankfurt Müzik Yüksek Okulu’ndaki eğitimlerinin ardından yüksek lisanslarını yaptıkları Julliard School’dan birincilikle mezun oldu. 1984 yılında Herbert von Karajan tarafından Salzburg Festivali’ne davet edilen Pekineller akabinde ünlü orkestralarla dünya çapındaki müzik kariyerlerine başladı. Sergiledikleri müzikalite, klavye hâkimiyeti, stil ve özgün yorumları muhteşem olarak değerlendirilen Pekineller’in Jacques Loussier ile caz projeleri “Take-Bach” satış rekorları kırıp birçok ödül kazanırken, Leonard Bernstein’ın kendileri için düzenlediği “Batı Yakası Hikâyesi”nin iki piyano versiyonu “Yılın Plağı” seçildi. Başarılı konser kariyerlerinin yanı sıra önemli müzik eğitim projeleine de imza atan Pekineller, “Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler” projesi ile kazandıkları 2011 Yılın En Başarılı Sosyal Sorumluluk Ödülü'nün yanı sıra, Devlet Sanatçısı ve Boğaziçi Üniversitesi fahri doktora unvanlarına sahip.

 

Ödül törenin ardından akşam Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın konseri ile devam etti. 7. Uluslararası Genç Müzisyenler Çaykovski Yarışması birincisi, 17 yaşındaki yıldız kemancı Veriko Çumburidze’nin solist olduğu konserde Franz Waxman’ın Carmen Fantezisi seslendirildi. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın sürekli orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni ayrıca Hector Berlioz'un Fantastik Senfoni'sini yorumladı.

 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Borusan Holding sponsorluğunda 4-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen 41. İstanbul Müzik Festivali’ne Vadim Repin, Maxim Vengerov, Shlomo Mintz, Mario João Pires, Khatia Buniatishvili, Magdelena Kožená, Kim Kashkashian, Sol Gabetta gibi yıldız isimler katıldı.
500’ü aşkın sanatçıyı İstanbul’da ağırlayan, 22 konserin yanı sıra “Konsere Doğru” söyleşileri ve
Açık Konservatuar” etkinliğinin gerçekleştirildiği festivali 20 bine yakın kişi izledi. 

Editör: TE Bilisim