İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 5-16 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek 38. İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Yarışma filmlerini değerlendirecek olan jüri üyeleri belirlendi. Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması’nı kapsayan Türkiye Sineması Tema Sponsorluğu’nu bu yıldan itibaren Anadolu Efes üstleniyor.

38. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma jüri başkanlığını, ulusal ve uluslararası önemli festivallerden ödüllerle dönen yönetmen, yazar ve senarist Ümit Ünal üstlenecek. Ümit Ünal başkanlığındaki Ulusal Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri ise oyuncu Derya Alabora, oyuncu Alican Yücesoy, görüntü yönetmeni Andreas Sinanos ve yazar ve senarist Gaye Boralıoğlu.  

Türkiye’den başvurular için son hafta

38. İstanbul Film Festivali’ne Türkiye’den katılmak isteyen uzun metraj, kısa ve belgesel tüm filmler için başvuru süresi 25 Ocak 2019 tarihinde sona erecek. Başvuru süreci hakkında ayrıntılı bilgi İstanbul Film Festivali internet sitesinde yer alıyor: http://film.iksv.org

 

Ulusal Yarışma Ödülleri

Ulusal Yarışma’da Altın Lale En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Müzik olmak üzere toplam 9 dalda ödül veriliyor.

Ulusal Yarışma’da Altın Lale En İyi Film 150.000 TL, Onat Kutlar anısına verilecek Jüri Özel Ödülü’nü kazanan film 50.000 TL, En İyi Kadın ve En İyi Erkek Oyuncu 10.000'er TL ile ödüllendirilecek. Anadolu Efes ise En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen isme 50.000 TL takdim edecek.

 

Türkiye Sineması Tema Sponsorluğu’nda 30 Yıl

İstanbul Film Festivali’nde çoğu Türkiye ve dünya prömiyerini gerçekleştiren filmlerin yer aldığı “Türkiye Sineması” bölümü, iki yıl aranın ardından bu yıl 30. kez Anadolu Efes’in katkılarıyla gerçekleştirilecek. Anadolu Efes ile İKSV'nin işbirliği, bu yıl İstanbul Film Festivali Türkiye Sineması Tema Sponsorluğu ile daha da güçlenecek. 38. İstanbul Film Festivali’nde Türkiye Sineması bölümündeki filmler Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması başlıkları altında izleyicilerle buluşacak. Anadolu Efes, Ulusal Kısa Film Yarışması’nda En İyi Kısa Film’e 5.000 TL; Köprüde Buluşmalar kapsamında da Work in Progress ödülü olarak 30.000 TL veriyor.

 

38. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma Jurisi

 

Ümit Ünal (Başkan)

Yönetmen, yazar ve senaristtir. 1965'te doğdu. Teyzem (Halit Refiğ, 1986), Hayallerim, Aşkım ve Sen (Atıf Yılmaz, 1987) gibi sekiz filmin senaryo yazarıdır. Yönettiği ilk uzun metrajlı film olan 9 (2001) 2002’de İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Yarışma Yılın En İyi Filmi dahil birçok ödül aldı ve 2003’te Türkiye'nin Oscar adayı olarak seçildi. Yönetmenlerinden biri olduğu Anlat İstanbul (2004) İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Yarışma Yılın En İyi Filmi ödülünü kazandı. Ara (2007) ile festivalde Jüri Özel Ödülü, Sofra Sırları (2018) ile En İyi Senaryo ödüllerini kazandı. Senaryosunu yazıp yönettiği sekiz film arasında Gölgesizler (2008), Ses (2010), Nar (2011) sayılabilir. Bir hikâyeler toplamı, üç roman ve bir otobiyografi olmak üzere beş kitabı yayımlanmıştır. İki kişisel sergi açmış, üç kitap resimlemiştir.

 

Derya Alabora

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Anasanat Dalı'ndan mezun oldu. Bursa Devlet Tiyatrosu’nda bir yıl, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’nda 6 yıl görev yaptı; Eski Yeşil Kabare’yi mekân alan Tiyatro Grup'u kurdu. Klasik tiyatro formunda olmayan bu mekânda, yapmak istediği tiyatroyu gerçekleştirmek imkânı buldu. Daha sonra Tiyatro Stüdyosu, 5. Sokak Tiyatrosu (sonradan garajistanbul), DOT’un oyunlarında oynadı. Rol aldığı ilk sinema filmi, Nisan Akman'ın yönettiği Bir Kırık Bebek'tir (1987). İstanbul Film Festivali’nde Yılın En İyi Türk Filmi seçilen Masumiyet ile (Zeki Demirkubuz, 1997) Adana, Ankara, Antalya film festivallerinde ödül aldı; Pandora’nın Kutusu (Yeşim Ustaoğlu, 2008) ile 2009’da İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma’da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Tomris Giritlioğlu, Çağan Irmak, Yavuz Özkan, Orhan Oğuz, Barış Pirhasan, Onur Ünlü gibi yönetmenlerle çalıştı; rol aldığı filmler arasında Dönersen Islık Çal (1993), İz (1994), Yengeç Sepeti (1995), 80. Adım (1996), Bana Old and Wise'ı Çal (1998), Salkım Hanımın Taneleri (1999), Simbiyotik (2004), Adem'in Trenleri (2007), Karanlıktakiler (2009), Sen Aydınlatırsın Geceyi (2013), A Most Wanted Man (Anton Corbijn, 2014), sayılabilir. Şaşıfelek Çıkmazı, Aşk Her Yaşta dahil birçok TV dizisinde rol aldı. En son Efsane Kadın olmak üzere, halen tiyatro oyunlarında sahne almaya devam ediyor.

 

Alican Yücesoy

1982’de İstanbul'da doğdu. Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nden 2005’te mezun oldu. Okula girdiği yıl kadrosuna kabul edildiği Bakırköy Belediye Tiyatroları'nda 2015’te Genel Sanat Yönetmenliği görevine seçildi. Tiyatro sahnesindeki aktif varlığının yanı sıra oyunculuk kariyeri boyunca çok sayıda TV dizisi ve sinema filminde rol aldı. Rol aldığı filmler arasında Son Osmanlı Yandım Ali (2006), Eyyvah Eyvah (2010), Prensesin Uykusu (2010), Benimle Var Mısın? (2014), Sofra Sırları (2017), Locman (2018) sayılabilir. Adanalı, Suskunlar, Şubat, İntikam, Kördüğüm, Can Kırıkları TV dizilerinde rol aldı.

 

Andreas Sinanos

Yunanistan’ın Andravida kentinde doğdu. Stavrakos Sinema-Televizyon Okulu’nda öğrenim gördü. Bugüne kadar 70 filmin görüntü yönetmenliğini üstlendi. Michalis Cacoyannis, Chris Marker, Hiner Sleem, Jeanine Merapfeel, Selma Bacar gibi saygın yönetmenlerle; Leyleğin Geciken Adımı (1991), Ulis’in Bakışı (1995), Sonsuzluk ve Bir Gün (1998), Ağlayan Çayır (2004), Zamanın Tozu (2008) filmlerinde Theo Angelopoulos ile birlikte çalıştı. Tayfun Pirselimoğlu’nun yönettiği Ben O Değilim (2013) ile İstanbul Film Festivali’nde 2018’de En İyi Film seçilen Yol Kenarı filmlerinde ve Özcan Alper’in Rüzgârın Hatıraları (2015) filminde görüntü yönetmenliği yaptı. Isimeria, Olga Robarts ve O Drapetis filmleriyle Selanik, Rüzgârın Hatıraları ile Antalya ve SİYAD’da ödül kazandı.

 

Gaye Boralıoğlu

İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde sistematik felsefe ve mantık okudu; aynı bölümde yüksek lisans yaptı. Gazeteci, reklam yazarı ve senaryo yazarı olarak çalıştı. Atıf Yılmaz’ın yönettiği Eylül Fırtınası filminin senaryosunu yazdı. Hepsi Hikaye (2001) ve Mübarek Kadınlar (2014) adlı öykü kitapları, Meçhul (2004) Aksak Ritim (2009), İçimdeki Ses (2013) ve Dünyadan Aşağı (2018) adlı romanları yayınlandı. Kitapları ve öyküleri çeşitli dillere çevrildi. “Mi Hatice” adlı öyküsü kısa film olarak çekildi ve çeşitli festivallerde ödüller aldı. Aksak Ritim ile 2011 Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü Mansiyonu’nu, Mübarek Kadınlar ile 2015 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü kazandı. Almancada “Der Fall Ibrahim” adıyla yayınlanan Meçhul, 2017 Frankfurt Kitap Fuarı’nın “Satırlar Arasında” programına seçildi.