1990’ların başlarından beri hip-hop sahnesinin önde gelen isimlerinden Mourad Merzouki’nin koreografisiyle PIXEL, İstanbul Tiyatro Festivali’nin son gösterisi olacak. CCN de Créteil et du Val-de-Marne / Compagnie Käfig yapımı olan PIXEL, Türk Tuborg A.Ş. gösteri sponsorluğunda, Institut Français Istanbul’un değerli işbirliğinde 3 ve 4 Aralık tarihlerinde saat 20.30’da festivale yüksek katkıda bulunan mekân sponsoru Zorlu PSM Ana Tiyatro’da sahnelenecek.

Çalışmalarında farklı disiplinleri bir araya getiren çok yönlü koreograf Mourad Merzouki, ışık, hareket ve müziği harmanlayarak olağanüstü bir performans sunuyor. Hip-hop’un bütün tarzlarına sirki, dövüş sanatları, güzel sanatlar, video ve canlı müziği de dâhil eden koreograf, hip-hop’ın toplumsal ve coğrafi kökenlerinden ayrılmadan disiplinler arası bir çalışmaya imza atıyor.

 

Video projeksiyonlarının sahnedeki bedenleri sarıp sarmaladığı, gerçek ve sanal dünyanın hayranlık uyandıran bir uyum yakaladığı güncel dans gösterisi PIXEL’in Dijital koreografisi ve kavramsal çerçevesi, dijital sanatları ve canlı sahne sanatlarını birleştiren Adrien Mondot ve Claire Bardainne’ye ait. Dijital sanatın son dönemdeki yükselen isimleri Mondot ve Bardainne gösteri boyunca hem dansçıların birbirleriyle, hem de dansın sentetik ve soyut görüntülerle olan etkileşimini kusursuz bir yanılsamayla yaratıyor. Gösterinin müzikleri ise güncel dansın aranan bestecisi, Human, Home gibi belgesellerin yanı sıra Van Gogh filminin müziklerinden de hatırladığımız Fas kökenli Armand Amar’ın. PIXEL, ışığın ve dansın sınırlarını zorlayarak, seyirciyi soluksuz seyredeceği bir yolculuğa davet ediyor.

 

Uluslararası basında PIXEL hakkında çıkan yorumlar;

 

Le Monde, Rosita Boisseau

“Dolaysız bir haz ve mutlak bir hayret duygusu. Tek neticesinin ‘teslim olmak’ olabileceği duygusal bir alıkonuluş. […] Mourad Merzouki’nin hip-hop’ı, hayali bağlantıdan türetilmiş. Her zamanki gibi sofistike, iyi tasarlanmış, ancak bir başka özellik daha edinmiş; bazen kadifemsi, elastik bir yoğunluk. Sanki pikseller, dansçıların kaslarının en çekirdeğine nakledilerek onları süzülen birer mutanta dönüştürmüş. Gösteri içeriğine gelince; sadeleştirilmiş, yeni döngülere ve şaşırtıcı mekânsal alt bölümlenmelere geçit veriyor.”

 

France Inter, Stéphane Capron

“Bu gösteri tam anlamıyla sersemletici. Daha önce sahnede böyle bir şey yapılmadı. Dansçılar, hareketlerine göre değişen üç boyutlu bir dekorda, ayaklarının altında zaman zaman değişen bir zeminin üstünde ya da büyük bir ekranın önünde performans sergiliyor, havada ve yerde akrobatik marifetlerini ortaya koyuyorlar.”

 

Jerusalem Post, Ori J. Lenkinski

“Mourad Merzouki dans ve video art’ı buluşturan ilk sanatçı değil.  Ancak hiç kimse ekranı ve hareket hâlindeki bedeni, Merzouki’nin 2014 yapıtı Pixel’de başardığı derecede mükemmel ve kusursuz bir şekilde evlendiremedi. […] Koreograf, bir füzyon ustası.”

 

 

22. İstanbul Tiyatro Festivali mekânları Yandex Navigasyon’da

22. İstanbul Tiyatro Festivali’nin Yandex ile gerçekleştirdiği işbirliği sonucu tiyatro severleruygulamanın “Kategoriler” bölümünde yer alan festival logosuna dokunarak performans mekânlarını haritada görebilecek ve festival mekânlarına kolayca rota oluşturabilecek.