22. İSTANBUL CAZ FESTİVALİ İLK HAFTASINDA YILDIZ İSİMLERİ AĞIRLIYOR

 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 18 yıldır Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen
22. İstanbul Caz Festivali, 27 Haziran tarihinde başladı. Festival, 15 Temmuz tarihine kadar, 15’i aşkın mekândaki 35’in üzerindeki konserde 250’den fazla yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak. Festivalin ilk haftasında Joan Baez, Marcus Miller ve Tigran Hamasyan gibi folk, blues ve cazın önemli seslerinin konserlerinin yanı sıra, Avrupa ve Türkiye’den caz müzisyenlerini aynı sahnede buluşturan Avrupa Caz Kulubü konser serisinde yer alan WeeD feat Ernst Reijeseger ve Ediz Hafızoğlu feat Herald Lassen konserleri cazseverlerle buluşuyor.

 

Cazın Yükselen Yıldızı Tigran Hamasyan’dan İki Özel Proje

30 Haziran Salı, 21.00, Aya İrini Müzesi

1 Temmuz Çarşamba, 19.00, Cemal Reşit Rey Konser Salonu

 

Cazın genç dehası Tigran Hamasyan’ın geleneksel Ermeni müziğini yorumladığı “Luys i Luso” başlıklı ilk konseri
30 Haziran Salı akşamı 21.00’da Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek. Usta piyanist Hamasyan’a Harutyun Topikyan yönetimindeki Erivan Devlet Oda Müziği Korosu eşlik edecek. Dünyanın 100 farklı kilisesinde icra edilecek projenin Eylül ayında ECM etiketiyle bir albümü de yayımlanacak.

Herbie Hancock’un “Artık benim öğretmenim sensin” dediği Tigran Hamasyan hareketli ve melodik bir caz akşamı için ertesi gece üçlüsüyle dinleyicilerle buluşacak. 1 Temmuz Çarşamba 19.00’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’ndaki konserde sahne enerjisiyle indie-rock müzisyenlerini hatırlatan Hamasyan’a basta Sam Minaie, davulda ise Arthur Hnatek eşlik edecek. Şubat ayında çıkardığı son albümü Mockroot ile cazın genç yıldızları arasındaki yerini sağlamlaştıran Hamasyan, konserde yeni albümünden parçalar seslendirecek.

 

Joan Baez 11 Yıl Aradan Sonra Yeniden Festivalde

1 Temmuz Çarşamba, 21.30, Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi

 

İnsan haklarının güçlü savunucusu, efsanevi folk müzisyeni Joan Baez, 11 yıl aradan sonra festivalin konuğu olarak
1 Temmuz Çarşamba akşamı 21.30’da Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde hayranlarıyla buluşacak.
68 kuşağının sembolleşen sesi Baez, bu turnesinde gibi hitlerinin yanı sıra Suzanne, Blowin’ in the Wind, Imagine gibi klasikleri de seslendiriyor.

30’dan fazla albümle müzikte yarım asrı geride bırakan, müzik hayatı boyunca hem kendi bestelerini hem de Pete Seeger, Woody Guthrie, Phil Ochs, Bob Dylan gibi müzisyenlerin bestelerini ve şarkıları seslendiren Joan Baez, aktivist kimliğiyle de popüler müziğin en önemli seslerinden biri kabul ediliyor. 2007 yılında Grammy Müzik Ödülleri’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görülen Baez son olarak Mayıs 2015’te Uluslararası Af Örgütü’nün Vicdan Elçisi Ödülü’nü aldı.

 

Bas Dehasu Marcus Miller’la Afrika’dan Amerika’ya Uzanacak Bir Müzik Yolculuğu

2 Temmuz Perşembe, 21.00, Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi

 

Etkileyici tekniği ve sahne performanslarıyla festival seyircisinin yakından tanıdığı Grammy ödüllü bas dehası Marcus Miller müzikal mirasın kaynağına döndüğü, Afrika’dan Amerika kıtasına uzanan eğlenceli bir yolculuk vaat ettiği son projesi Afrodeezia ile 2 Temmuz Perşembe akşamı 21.00’da Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde müzikseverlerle buluşacak. Akasya Acıbadem sponsorluğunda gerçekleştirilecek konserde, Miller dinleyenleri cazdan, Latin müziğine, afro beat’ten reggae’ye uzanan eğlenceli bir yolculuğa çıkaracak.

Sahnede Miller’a, usta perküsyon sanatçısı ve çok yönlü müzisyen Mino Cinelu’nun yanı sıra,  saksofonda Alex Han, gitarda Adam Agati, tuşlu çalgılarda Brett Williams ve davulda Louis Cato eşlik edecek. Saat 21.00’de gecenin açılışını TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası yapacak. Orkestraya iki parçada Ece Göksu eşlik edecek.

Daha önce birçok kez İstanbul Caz Festivali’nin konuğu olan, Türkiye cazını ve Anadolu müziğini iyi tanıyan Marcus Miller, 30 yılı aşkın müzik kariyerinde çocukluk idolü Miles Davis’in yanı sıra Aretha Franklin, Roberta Flack ve David Sanborn gibi pek çok ünlü sanatçıyla çalışmalarda bulundu; Joe Sample, McCoy Tyner, Elton John, Bryan Ferry, Jay Z ve LL Cool J’in de dahil olduğu 400’ün üstünde albümde bas gitarıyla yer aldı. UNESCO barış elçisi seçilen Miller, UNESCO’nun kölelik karşıtı projesi ‘Slave Route’un sözcüsü olarak atanmasının ardından 2015’in Nisan ayında yayımladığı 10.albümü Afrodeezia’ı da bu projeden ilham alarak hazırladı.

 

Salon, Avrupa Caz Kulübü Konserleriyle Renklenecek

 

Türkiye caz sahnesinin başarılı isimlerini Avrupalı ustalarla özel projelerde buluşturan Avrupa Caz Kulübü serisi 9. yılında yepyeni projelerle sürüyor. Konser serisi, bu yıl da İstanbul Caz Festivali boyunca Salon İKSV’de devam edecek.

 

WeeD feat. Ernst Reijseger

30 Haziran Salı, 21.30

 

Avrupa Caz Kulübü ilk konserinde, John Cage ile Harvard Üniversitesi bünyesinde ve Amerika’nın çeşitli yerlerinde performanslar ve dünya prömiyerleri gerçekleştiren Şenol Küçükyıldırım, gitarda Çağlayan Yıldız ve Şevket Akıncı'nın ve bas gitarda Murat Çopur'un olduğu WeeD’i sahnesinde ağırlayacak. WeeD’e bu konserde Hollandalı çellist Ernst Reijseger eşlik edecek. Ernst Reijseger, Werner Herzog’un film müziklerinden klasik ve çağdaş müziğe birçok alanda eser vermiş, çellosunu çok yaratıcı bir şekilde kullanabilen usta bir isim.

 

Ediz Hafızoğlu ‘Nazdrave’ feat. Harald Lassen
3 Temmuz Cuma, 22.30

Bugüne kadar pek çok tarzda müzisyene eşlik eden, 2014 yılının sonunda farklı türleri bir araya getirdiği caz/dünya müziği albümü Nazdrave ile dikkatleri üzerine çeken Ediz Hafızoğlu 3 Temmuz akşamı Avrupa Caz Klübü’nün konuğu olacak. Nazdrave’nin şarkılarında davuldaki Ediz Hafızoğlu’na vokallerde Elif Çağlar Muslu ile Ülkü Aybala Sunat, trompetde Barış Doğukan Yazıcı, gitarlarda Mehmet Cem Tuncer ve Cenk Erdoğan, tuşlu çalgılarda Ercüment Orkut, basta Orhan Deniz ile Pixel ve Mopti gibi grupların üyesi, Norveç’in genç caz sahnesinin üretken müzisyeni, saksofoncu Harald Lassen eşlik edecek.

 

Festivali Takipte Kalın

 

22. İstanbul Caz Festivali, 15 gün boyunca Instagram hesabını da geçen yıl olduğu gibi yine başarılı fotoğrafçı, konser insanı Muhsin Akgün’e emanet ediyor.  Muhsin Akgün festival konserlerini, provalarını, sahne arkasını, mutfağını ve önemli anlarını, önümüzdeki iki hafta boyunca festivalin instagram.com/istanbulcazfestivali adresindeki Instagram hesabından  takipçileriyle paylaşacak.

Müzikseverler festival programına, festivalin resmî web sitesi caz.iksv.org ve Vodafone Red’in katkılarıyla geliştirilen İKSV Mobil uygulamasından ulaşabilir. İKSV Mobil’e ek olarak festivaldeki konserlerin bilgileri İKSV Kitaplık uygulamasında da yer alıyor. AppStore’dan ücretsiz olarak indirilen İKSV Kitaplık üzerinden İstanbul Caz Festivali’nin broşürüne ve İstanbul Caz Festivali Dergisi’ne ulaşılabilir.