İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 18 yıldır Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen 22. İstanbul Caz Festivali, 27 Haziran’da başlıyor. Festival, 15’i aşkın mekândaki 35’in üzerindeki konserde 250’den fazla yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak. Joan Baez, Jools Holland, Marcus Miller, Melody Gardot ve Tigran Hamasyan gibi folk, blues ve cazın önemli seslerinin konserlerinin yanı sıra festival, Fenerbahçe Parkı’ndaki “Parklarda Caz” ve Kadıköy’deki “Gece Gezmesi” etkinlikleriyle Anadolu yakasına da taşınacak.

 

 

Cazın Genç Dehası Tigran Hamasyan’dan İki Özel Proje

 

Cazın genç dehası Tigran Hamasyan, iki özel projesiyle festivale konuk oluyor. Geleneksel Ermeni müziğini yorumladığı “Luys i Luso” başlıklı ilk konseri 30 Haziran Salı akşamı 21.00’da Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek. Usta piyaniste Harutyun Topikyan yönetimindeki Erivan Devlet Oda Müziği Korosu eşlik edecek. Dünyanın 100 farklı kilisesinde icra edilecek projenin Eylül ayında ECM etiketiyle bir albümü de yayımlanacak.

 

Hamasyan’ın ikinci konseri, 1 Temmuz Çarşamba akşamı 19.00’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda olacak. Hamasyan, üçlüsüyle hareketli ve melodik bir caz akşamı için ikinci kez cazseverlerle buluşacak. Sahne enerjisiyle indie-rock müzisyenlerini hatırlatan Hamasyan’a basta Sam Minaie, davulda ise Arthur Hnatek eşlik edecek. Şubat ayında çıkardığı son albümü Mockroot ile cazın genç yıldızları arasındaki yerini sağlamlaştıran Hamasyan, konserde yeni albümünden parçalar seslendirecek.

 

Üç yaşında piyano çalmaya başlayan, 18 yaşındayken Montreux Caz Festivali ve Thelonious Monk Enstitüsü’nün piyano yarışmalarında birincilik kazanan, 28 yaşındaki müzik dehası Tigran Hamasyan hakkında The Guardian “Hem groove dolu hitler yazabilen hem de birçok stili ustalıkla çalabilen bir virtüoz” olarak bahsediyor. Herbie Hancock’un “Artık benim öğretmenim sensin” dediği Tigran Hamasyan’ın hayranları arasında Brad Mehldau, Chick Corea, Jools Holland ve Trilok Gurtu gibi isimler de yer alıyor.

 

Efsanevi Folk Müzisyeni Joan Baez Yeniden Açıkhava Sahnesi’nde

 

68 kuşağının sembolleşen müzisyenlerinden, efsanevi folk müzisyeni Joan Baez, 11 yıl aradan sonra festivalin konuğu olarak 1 Temmuz Çarşamba akşamı 21.30’da Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde hayranlarıyla buluşacak. İnsan haklarının efsanevi sesi Baez’in bu turnesinde gibi kendi hitlerinin yanı sıra Suzanne (Leonard Cohen), House of The Rising Sun, Blowin’ in the Wind (Bob Dylan), Imagine (John Lennon) gibi klasikleri de seslendiriyor.

 

30’dan fazla albümle müzikte yarım asrı geride bırakan, aktivist kimliğiyle de popüler müziğin en önemli seslerinden kabul edilen Joan Baez, en son 2004 yılında 11. İstanbul Caz Festivali’nin konuğu olarak Açıkhava Sahnesi’ndeydi. 1969 yılında Woodstock’ın yıldız isimleri arasında yer alan ve kariyeri boyunca  özgürlük ve insan hakları için yazılan şarkıların vazgeçilmez sesi olarak ölümsüzleşen Baez, 2007 yılında Grammy Müzik Ödülleri’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne de layık görüldü. Baez son olarak Mayıs 2015’te Uluslararası Af Örgütü’nün Vicdan Elçisi Ödülü’nü aldı.

 

Marcus Miller’la Müzik Yolculuğu

 

Etkileyici tekniği ve sahne performanslarıyla festival seyircisinin yakından tanıdığı Grammy ödüllü bas dehası Marcus Miller müzikal mirasın kaynağına döndüğü son projesi Afrodeezia ile 2 Temmuz Perşembe akşamı 21.00’da Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde olacak. Akasya Acıbadem sponsorluğunda gerçekleştirilecek konserde, Miller dinleyenleri cazdan, Latin müziğine, afro beat’ten reggae’ye uzanan eğlenceli bir yolculuğa çıkaracak. Sahnede Miller’a, usta perküsyon sanatçısı ve çok yönlü müzisyen Mino Cinelu’nun yanı sıra,  saksofonda Alex Han, gitarda Adam Agati, tuşlu çalgılarda Brett Williams ve davulda Louis Cato eşlik edecek. Marcus Miller konseri öncesinde TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası müzikseverlerle buluşacak.

 

Daha önce birçok kez İstanbul Caz Festivali’nin konuğu olarak konser veren Marcus Miller, 30 yılı aşkın müzik kariyerinde çocukluk idolü Miles Davis’in yanı sıra Aretha Franklin, Roberta Flack ve David Sanborn gibi pek çok ünlü sanatçıyla çalışmalarda bulundu; Joe Sample, McCoy Tyner, Elton John, Bryan Ferry, Jay Z ve LL Cool J’in de dahil olduğu 400’ün üstünde albümde bas gitarıyla yer aldı.

 

Salon’da Avrupa Caz Kulübü geceleri

 

Türkiye caz sahnesinin başarılı isimlerini Avrupalı ustalarla özel projelerde buluşturan “European Jazz Club - Avrupa Caz Kulübü” serisi 9. yılında yepyeni projelerle sürüyor. Konser serisi, bu yıl da İstanbul Caz Festivali boyunca Salon İKSV’de  devam edecek. Avrupa Caz Kulübü’nin 30 Haziran Salı gecesi gerçekleştirilecek ilk konserinde, çağdaş müziğin ikonik ismi Şenol Küçükyıldırım, gitarda Çağlayan Yıldız ve Şevket Akıncı'nın ve bas gitarda Murat Çopur'un olduğu WeeD’e Hollandalı çellist Ernst Reijseger eşlik edecek. 3 Temmuz Cuma gecesi ise, bugüne kadar pek çok tarzda müzisyene eşlik eden Ediz Hafızoğlu, 2014 yılının sonunda yayımladığı Nazdrave albümüyle Salon İKSV’de olacak.

 

Festivali Takipte Kalın

 

İstanbul Caz Festivali Albümü

İstanbul Caz Festivali her yıl olduğu gibi festivale gelen yıldızların seçme çalışmalarını içeren festival CD’sini müzikseverlerle buluşturacak. EMI Türkiye işbirliğiyle hazırlanan 22. İstanbul Caz Festivali CD’si, önümüzdeki günlerde müzik marketlerde yerini alacak.

 

Festival Programı Elinizin Altında  

Müzikseverler festival programına, festivalin resmî web sitesi caz.iksv.org ve Vodafone Red’in katkılarıyla geliştirilen İKSV Mobil uygulamasından ulaşabilir. İKSV Mobil’e ek olarak festivaldeki konserlerin bilgileri İKSV Kitaplık uygulamasında da yer alıyor. AppStore’dan ücretsiz olarak indirilen İKSV Kitaplık üzerinden İstanbul Caz Festivali’nin broşürüne ve İstanbul Caz Festivali Dergisi’ne ulaşılabilir.