20. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ 

3 – 28 Mayıs 2016

 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 2004’ten bu yana Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl 20’inci kez gerçekleştirilecek. 20. İstanbul Tiyatro Festivali, 3-28 Mayıs 2016 arasında Türkiye’den ve yurtdışından çeşitli oyun, dans, performans ve yan etkinliklerden oluşan zengin bir programla tiyatroseverlerle buluşacak.

20. İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl yurtdışından 9, Türkiye’den 23 oyun, dans ve performanstan oluşan 32 gösteriyi ve zengin içerikli 18 yan etkinliği 25 farklı mekânda sanatseverlerle buluşturacak. Festival programında yer alan 21 yerli yapımın Türkiye prömiyeri, uluslararası  bir yapımın ise dünya prömiyeri gerçekleştirilecek. Festivalde yer alan yerli projelerin 9’u, uluslararası  projelerin ise 4’ü İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımcılığında sahnelenecek. 

Festivalin gösterileri ve yan etkinlikleri Alt, Caddebostan Kültür Merkezi, Cevahir Sahnesi, Fransız Kültür Merkezi, garajistanbul, Harbiye Muhsin Ertugrul Sahnesi, Kumbaracı50, MSGSÜ Bomonti Yerleskesi 2. Kat, Moda Sahnesi, Müjdat Gezen Tiyatrosu 29 Ekim Sahnesi, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi, Pera Müzesi, Sahne KHAS, Salon İKSV, SALT Galata, Talimhane Tiyatrosu, Tatbikat Sahnesi, Tiyatro Pera, Uniq Hall, Uniq İstanbul, Üsküdar Tekel Sahnesi,  Üsküdar Stüdyo Sahnesi, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, Yunus Emre Kültür Merkezi Müşfik Kenter Sahnesi, Zorlu PSM Drama Sahnesi ve Zorlu PSM Stüdyo gibi kentin farklı mekânlarında seyirciyle buluşacak. Festival kapsamında ayrıca, ünlü konukların ve uzmanların katılacağı ücretsiz söyleşi, gösteri, sempozyum, sergi, ustalık sınıfı ve atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek.

 

BASIN TOPLANTISI VE ÖDÜL TÖRENI

 

20. İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı, 1 Mart akşamı Rahmi M. Koç Müzesi’nde düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Ceylan Saner’in sunuculuğunu üstlendiği gecede, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner,  Aygaz Genel Müdürü Gökhan Tezel, Opet Genel Müdürü Cüneyt Ağca, Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu ve İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz birer konuşma yaptı.

Toplantının açış konuşmasını yapan İKSV Genel Müdür Görgün Taner, “İstanbul Kültür Sanat Vakfı olarak bu yıl yirminci kez İstanbul Tiyatro Festivali’ni düzenliyoruz. Bu kapsamda uluslararası bir tiyatro etkinliğini 1989 yılından bu yana düzenlemeye devam edebildiğimiz için çok mutluyuz... Gösterilerin yanı sıra hem tiyatroseverler hem tiyatrocular hem de öğrencilerin yararlanacağına inandığımız birçok atölye, ustalık sınıfı ve söyleşi de festival kapsamında yan etkinlikler olarak gerçekleştirilecek. Bu yan etkinliklerle birlikte festivalimizin izleyicilerimizi ve tiyatronun geleceğini inşa edecek olan genç oyuncuları, yönetmenleri, dramaturgları daha farklı boyutlarda da besleyeceğini ümit ediyoruz,” dedi.

Aygaz adına konuşma yapan Genel Müdür Gökhan Tezel, “Aygaz olarak, bir toplumun kültürel zenginliğinin çağdaş uygarlığa açılan en önemli kapı olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ülkemizde, arkeolojiden gösteri sanatlarına kadar çeşitli alandaki kültür-sanat faaliyetlerine katkıda bulunan projeler yürütüyoruz. İstanbul Tiyatro Festivali’ne verdiğimiz destek bunlardan biri. Tiyatro bireyin yaratıcı düşünme sürecini geliştiren, toplumlar arasındaki benzerliklere, farklılıklara dikkat çeken, güçlü bir toplumun oluşmasına katkıda bulunan bir sanat dalı. Bu bağlamda, festivale gösterilen yüksek ilgi de büyük bir memnuniyet veriyor. Biz dünyadan tiyatro oyunlarını Türk seyircisi ile buluşturan, Türk tiyatroları için dünya sahnelerinde bir kapı açan bu festivali 12 yıldır desteklemekten çok mutluyuz ve bu sene İstanbul Tiyatro Festivali’ni 20. kez düzenleyen başta İstanbul Kültür Sanat Vakfı Başkanı Sayın Bülent Eczacıbaşı’na, Vakfın Genel Müdürü Sayın Görgün Taner’e, Festival Direktörü Sayın Leman Yılmaz’a ve emeği geçen herkese bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz,” dedi. 

Opet Genel Müdürü Cüneyt Ağca Akaryakıt dağıtım sektörünün yenilikçi ve lider markası OPET olarak, sadece akaryakıt istasyonlarındaki satış ve sonrası faaliyetlerimiz ile değil, sosyal sorumluluk projelerimiz, sanat ve spor alanındaki sponsorluklarımız ile de farkındalık yaratmayı ve hayatın içinde yer almayı  hedefliyoruz. Bu güzel şehri iki yılda bir tiyatronun başkenti haline getiren ve ulusal, uluslararası klasik ve çağdaş yorumlarla çarpıcı bir seçki yaratan İstanbul Tiyatro Festivali, evrensel sanat eserlerinin ülkemiz seyircisi ile buluşmasını sağlıyor. Sanat etkinlikleri arasında öncü role sahip olan festival, toplumsal gelişimimize katkı yaparken, ortak değerlerimize hizmet ederek sanatçıyı ve seyirciyi aynı duyguda buluşturuyor. Festivalin uzun yıllardır büyük bir coşkuyla binlerce izleyici ile buluşuyor olması, geleceğe daha umutlu bakmamızı sağlıyor. İstanbul Tiyatro Festivali’nin sponsoru olmaktan büyük onur duyuyoruz ve bu değerli organizasyonu gerçekleştiren İstanbul Kültür Sanat Vakfı Başkanı Sayın Bülent Eczacıbaşı’na, Vakıf Genel Müdürü Sayın Görgün Taner’e, Festival Direktörü Leman Yılmaz’a ve festival ekibine bir kez daha teşekkür ediyoruz,” dedi.

Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu “Tüpraş olarak, ülkemizin enerji ihtiyacını karşılamakta üstlendiğimiz rolün yanı sıra, sürdürülebilir kültür politikalarının geliştirilmesini de sorumluluklarımız arasında sayıyoruz. Bu anlamda Koç Topluluğu Enerji Grubu Şirketi olarak, 20. İstanbul Tiyatro Festivali’ni destekliyor olmaktan gurur duyuyoruz. Sanatçılarımızı hem tiyatro severlerle hem de çağdaşları ile buluşturacak festival bu yıl 25 farklı mekânda gerçekleşecek. Bunun tiyatro sahnelerimize de ayrı bir dinamizm katacağını düşünüyoruz. 3 hafta süresince klasik ve çağdaş yorumlarla kültür sanat hayatımıza soluk katacak bu uluslararası etkinliği başarıyla organize eden İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’na teşekkürlerimi sunuyor, herkese keyifli ve enerjisi yüksek bir festival diliyorum. Tüpraş enerjisi ile kültür ve sanatı gönülden desteklemeye devam edecek,” dedi.

İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz ise 20. festivale özel projeleri ve programda yer alan gösterilerle ilgili bilgi aktardı.

Basın toplantısı ve ödül töreninde ayrıca, 20. İstanbul Tiyatro Festivali’nin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara birer teşekkür plaketi verildi. Festivalin 2004 yılından bu yana ana sponsorluğunu üstlenen Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın yanı sıra festivalin gösteri sponsorları British Council İstanbul, Türk Tuborg A.Ş. ve Tekfen Holding ile Üç Kuruşluk Opera özel gösteri sponsoru ENKA Vakfı’na teşekkür plaketi takdim edildi. Ayrıca, desteklerinden dolayı TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları, Kadıköy Belediyesi, Fransız Kültür Merkezi ve Goethe-Institut İstanbul’a da teşekkür plaketleri sunuldu. Plaketleri İKSV Genel Müdürü Görgün Taner verdi.

Editör: TE Bilisim