İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 19. İstanbul Tiyatro Festivali, 2004 yılından bu yana Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. Perdelerini 9 Mayıs’ta açan İstanbul Tiyatro Festivali’nin son günlerinde, “Proust-Pamuk-Bellek”, “Gergedanlaşma 2.014” ve “Kalem” oyunları tiyatroseverlerle buluşacak.   

 

Festivalin Son Yabancı Gösterisi: Proust-Pamuk-Bellek

3 Haziran Salı ve 4 Haziran Çarşamba, 20.30

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

 

19. İstanbul Tiyatro Festivali, 2014 yılının Polonya-Türkiye arası diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıldönümü ile ilgili kutlamaların kültür programı çerçevesinde ve Adam Mickiewicz Enstitüsü’ne bağlı dijital bir platform olan Culture.pl işbirliği ile, Krzysztof Garbaczewski ile Emre Koyuncuoğlu’nun, yazıp yönettiği Proust-Pamuk-Bellek oyununu ağırlıyor.

 

Festival, Polonyalı yönetmen Krzysztof Garbaczewski ile Emre Koyuncuoğlu’nun, Marcel Proust ve Orhan Pamuk’un romanlarından esinlenerek yazıp yönettiği, Opole Theatre’ın Proust-Pamuk-Bellek başlıklı oyununun dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak.  Proust-Pamuk-Bellek projesi kültürel bir kategori olarak bellek, bireysel bellek, kültür olarak bellek, bellek olarak kültür ve nihayetinde kimliğin ve bilincin bir unsuru olarak bellek kategorilerine odaklanıyor. Proust-Pamuk-Bellek projesi üç bölümden oluşuyor. İlk bölüm Krzysztof Garbaczewski’nin yönetmenliğini yapacağı “Proust.” Polonya’nın genç ve yetenekli yönetmeni kendi sahne üslubunu kullanarak Proust’un Kayıp Zamanın İzinde yapıtıyla paralellik kuracak. Emre Koyuncuoğlu’nun rejisini yapacağı “Pamuk” bölümünü izleyen üçüncü bölüm, iki yönetmenin birlikte gerçekleştireceği performanslardan oluşuyor. Emre Koyuncuoğlu’nun yöneteceği “Pamuk bölümünde ise Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi romanından yola çıkılıyor.

Proust-Pamuk-Bellek, 3 ve 4 Haziran tarihlerinde 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyredilebilir.

 

Şahika Tekand’ın “Gergedanlaşma 2.014” oyunu festivalde  

4 Haziran Çarşamba ve 5 Haziran Perşembe, 20.30

Üsküdar Tekel Sahnesi

 

Şahika Tekand tarafından ilk kez 1994’te kaleme alınan ve 1995/96 tiyatro sezonunda sahneye konan Gergedanlaşma, Tekand tarafından geliştirilen performatif sahneleme ve oyunculuk yönteminin ilk özgün oyunlarından. Oyun, Studio Oyuncuları topluluğunun kuruluşunun 25. yılı dolayısıyla, Gergedanlaşma 2.014 adıyla Şahika Tekand tarafından güncellenmiş bir yeniden yazım ve sahnelemeyle, eğlenceli, yüksek ritimli bir çağdaş komedi olarak seyirci karşısına çıkıyor. 1988’de Şahika Tekand ve Esat Tekand tarafından oluşturulan, Oyunculuk ve Sanat Stüdyosu’nun gösteri topluluğu olarak kurulan Studio Oyuncuları,  1990 yılında profesyonel nitelik kazandı. Gösteri sanatlarında, özellikle de oyunculuk sanatında “çağdaş olan”ın araştırılması ve uygulanması ilkesiyle yola çıkan topluluk, faaliyetini sürdürdüğü 25 yıl içinde, Şahika Tekand’ın geliştirdiği “performatif sahneleme ve oyunculuk” yöntemi ile sahnelediği bütün oyunlarla dünyada özellikle de Avrupa’da en dikkat çekici tiyatro topluluklarından biri oldu.

Gergedanlaşma 2.014, Tekfen Vakfı sponsorluğunda 4 ve 5 Haziran tarihlerinde 20.30’da Üsküdar Tekel Sahnesi’nde yer alacak.  

 

Tiyatro Artı’dan “Kalem” festival sahnesinde

3 Haziran Salı, 20.30 ve 4 Haziran Çarşamba, 18.30

Salon

 

Festivalin “Oyun Salonu” projesi kapsamında, daha önce tek seyircilik oyun ve simülatif oyun kurgusu gibi türlerde denemeler gerçekleştiren Tiyatro Artı’nın Kalem oyunu sahneleniyor. Kalem, seyir algısı üzerine yoğunlaşarak kurgusundan seyirciyi konumlandırmasına kadar farklı bir oyun düzeni yaratmayı hedefliyor. Atılım Şahin, Burcu Halaçoğlu ve Fatih Sarı’nın sahne aldığı Ufuk Tan Altunkaya’nın yönetmenliğini üstlendiği Kalem, 3 Haziran’da 20.30’da ve 4 Haziran’da 18.30’da Salon’da sahnelenecek. 

Editör: TE Bilisim