İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 2004 yılından bu yana Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda gerçekleştirilen 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin ikinci onur ödülü, Polonya tiyatrosunun tanınmış yönetmenlerinden Grzegorz Jarzyna’ya sunuldu.

 

2014 yılının Polonya-Türkiye arası diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıldönümü ile ilgili kutlamaların kültür programı çerçevesinde ve Adam Mickiewicz Enstitüsü’ne bağlı dijital bir platform olan Culture.pl işbirliği ile, 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin en önemli konuklarından Polonya tiyatrosunun genç ve yenilikçi yönetmeni Grzegorz Jarzyna, festivalde Ne Yaptıysak Nafile… ve Nosferatu adlı iki oyunu ile seyircilerin karşısına çıkıyor.

 

Grzegorz Jarzyna’ya ödülünü, 9 Mayıs Cuma akşamı 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde, kendisinin yönettiği Ne Yaptıysak Nafile… oyununun ilk gösterimi sonrasında, İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz takdim etti. Polonya edebiyatının ödüllü yazarı Dorota Maslowska’nın yazdığı Ne Yaptıysak Nafile…,
10 Mayıs Cumartesi günü 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde bir kez daha izleyiciyle buluşacak.

 

Klasik tiyatro yapıtlarının oldukça cesur denilebilecek yeni uyarlamalarıyla ünlenen Grzegorz Jarzyna, Avrupa’nın tanınmış romanlarını Varşova’da sahneye uyarlaması ve güncel “kışkırtıcı” metinleri sahnelemesiyle tanınıyor. Bugüne kadar sahnelediği oyunlarla birçok ödüle layık görülen Jarzyna, 1998 yılında sanat yönetmeni olduğu Varşova merkezli Teatr Rozmaitosci’ni, Avrupa’nın en yenilikçi ve progresif tiyatrolarından biri olan TR Warszawa’ya dönüştürdü. Jarzyna şu anda TR Warszawa’nın sanat yönetmenliğini ve aynı zamanda 2006’da başladığı kurumun genel müdürlüğü görevini sürdürüyor. Operayla da ilgilenen ve özellikle genel ahlakın paramparça hale getirilip ayaklar altına alındığı ve iğfal edildiği prodüksiyonlara da (Macbeth, 2005 – Shakespeare) imza atan Jarzyna, aynı zamanda The European Capital of Culture-RUHR programı kapsamında Odyssey Europa projesine dahil edilen altı Avrupalı yönetmenden biri.

 

Grzegorz Jarzyna ile Polonya Tiyatrosu Söyleşisi

11 Mayıs Pazar, 17.30, İKSV Salon

 

Grzegorz Jarzyna, festival izleyicisiyle ayrıca bir söyleşide buluşacak. Yönetmenin The Tropical Craze’den bölümlerin gösterileceği söyleşide, katılımcılar, sorularıyla hem Jarzyna’yı hem de son dönem Polonya tiyatrosunu daha yakından tanıma fırsatını yakalayabilecekler. Moderatörlüğünü İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Kerem Karaboğa’nın yapacağı söyleşinin ardından Grzegorz Jarzyna’nın Edinburgh Festivali’nde büyük beğeni toplayan oyunu 2007: Macbeth’in de DVD gösterimi ücretsiz yapılacak.
11 Mayıs Pazar akşamı Salon’da saat 17.30’da söyleşi, 20.30’da ise film gösterimi  başlayacak. Katılım için,
[email protected] adresine e-posta göndererek onay almak gerekiyor.

 

Jarzyna’nın, Bram Stoker’ın Dracula romanından esinlenerek hazırladığı

“Nosferatu” oyunu 13 ve 14 Mayıs’ta Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde

 

Yine Grzegorz Jarzyna’nın yazıp yönettiği ve TR Warszawa ile Teatr Narodowy tiyatrosunun sahneleyeceği bir diğer oyun ise Nosferatu olacak. Grzegorz Jarzyna’nın Bram Stoker’ın gotik öyküsü Dracula romanından esinlenerek sinemanın görsel öğeleriyle zenginleştirerek sahneye aktardığı oyunda gerçeklik ve bilinçaltı arasında yaşanan gelgitler sahne diliyle ortaya koyuluyor.

 

Nosferatu, insanın doğasına derinden kök salmış olan o açıklanamayana karşı duyulan korku ile dünyamızın şu anda varmış olduğu o gururlu ve kendinden pek emin görünen bilimsel, teknolojik ve dijital seviye arasındaki kıyasıya

çatışmayı ele alıp işliyor. Oyun boyunca sergilenen olaylarda ise karakterlerin tümü, rasyonelliğin sınırlarını adeta zorlayarak ve insanın gerçek hayatta içine girip saklandığı tüm siperleri yerle bir ederek, salt sapkınlığın ve çılgınlığın hâkim olduğu bir dünyayı gözler önüne seriyorlar.

 

Popüler kültürün ikonuna dönüşen Dracula ve vampir öykülerinin bu kez tiyatro sahnesinde farklı bir dille seyircinin karşısına çıkacağı Nosferatu, 13 Mayıs Salı ve 14 Mayıs Çarşamba akşamları 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde olacak. Lehçe olan oyunlar Türkçe üstyazıyla izlenebilecek.

Editör: TE Bilisim