ANKARALI ŞİRKETLER,  ATO ARACILIĞIYLA KREDİ KAYIT BÜROSU’NA ÜYE OLARAK, BURADA OLUŞTURULACAK TİCARİ SİCİL BİLGİLERİNİ İŞ YAŞAMLARINDA KULLANABİLECEKLER.

 

ATO BAŞKANI BEZCİ: “ELEKTRONİK RAPOR SİSTEMİ, VADELİ ALIM SATIMIN ÖNEMLİ YER TUTTUĞU TİCARETTE TÜCCARIN YOLUNA IŞIK TUTACAK”

 

 

22 OCAK 2014- Ankaralı şirketler,  Ankara Ticaret Odası (ATO) aracılığıyla Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Anonim Şirketi’nden hizmet alarak ticaret sicili bilgisi oluşturacak, bu bilgileri iş yaşamlarında kullanabilecekler.

 

ATO’dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Kredi Kayıt Bürosu arasında imzalanan protokol ve bu protokole dayanarak ATO’nun imzaladığı mutabakat ile Ankara ticaretinde yeni bir ilişki sistemi başladığı bildirildi. Buna göre, ATO üyesi şirketler KKB tarafından hazırlanan ve ticari itibarlarını gösterecek çek ve kredi risk bilgilerini diğer şirketlerle paylaşabilecekler.  

 

E-RAPOR MÜRAACATI ATO’YA YAPILACAK

 

Elektronik Rapor Sistemi hizmetinden yararlanmak isteyen ATO üyesi şirketler, www.kkb.com.tr adresi “Online İşlemler” başlığı altındaki “İnternet Şube Başvuru Formu-Kurumsal”ı seçerek şirketleriyle ilgili bilgi girişini yapabilecekler. Başvuru formunun doldurulmasının ardından imzalı form çıktısıyla birlikte ATO Oda Sicil Müdürlüğü’ne başvurarak kayıtlarını onaylatacaklar. Bu işlemin ardından KKB şirkete kullanıcı kodu ve şifresi vererek sistemden yararlanmalarını sağlayacak.

 

E RAPORDA NELER VAR

 

KKB tarafından sunulan Elektronik Rapor hizmetinde risk ve çek raporu bilgileri yer alıyor.  Risk bilgileri başlığı altında, bankalardan kullanılmış bireysel kredi kartları dahil olmak üzere bireysel ve ticari nitelikli kredilere ilişkin ödemelerin zamanında yapılıp yapılmadığı, hali hazırda bankalara ne kadar borcu bulunduğuna dair bilgiler veriliyor.

 

 

Ayrıca ödeme bilgilerinden faydalanılarak hesaplanan ve raporlara eklenen tüm kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarındaki güncel ve geçmiş kullanım bilgileri değerlendirilerek hesaplanan KKB Kredi notu ve geçmiş çek performansı ile oluşturulan endeks değeri şirket bilgisi olarak sistemde yer alıyor.

 

E RAPOR KULLANIMI

 

Risk ve çek raporlarının yer aldığı E Rapor Sistemi’nin kullanımı isteğe bağlı olacak. Sistemi kullanan şirketler, yeni bir ortaklık kurarken veya vadeli mal alım satımı yaparken,  finansal durumlarını diğer şirketlerle paylaşabilecekler. Üye şirketler bu sistemle kendi finansal durumlarını kontrol edebilecekleri gibi, sermayelerini ve ticari itibarlarını koruyabilecekler.

 

“TÜCCARIN YOLUNA IŞIK TUTACAK”

 

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, ATO üyesi firmaların Elektronik Rapor Sistemi’ne üye olmaları durumunda sistemden yararlanabileceklerini belirterek, “Bu sistem vadeli alım satımın önemli bir yer tuttuğu ticarette tüccarın yoluna ışık tutacaktır” dedi.

 

Elektronik Rapor Sistemi’nin gönüllülük esasıyla işleyeceğini bildiren Bezci, şirketlerin bilgilerini sistem aracılığıyla reel sektöre açmasının, başarılı iş yapan şirketlerin güven tazelemesine yol açacağının da altını çizdi.

 

“POZİTİF SİCİLİN DE KAYDI TUTULACAK”

 

Şirketlerin sadece negatif sicillerinin değil pozitif sicillerinin de kaydının tutulacağını ifade eden Beczi, şunları söyledi:

 

“Eskiden ticari yaşamda herkes birbirini tanıdığı için ağızdan çıkan söz tüm yazılı anlaşma ve sözleşmelerden daha değerliydi. Ticari yaşamın gelişmesi ve şirket sayılarının artmasıyla, birebir tanıdıkla iş yapma dönemi sona erdi. İlk defa karşınıza çıkan bir şirketle çok önemli boyutlarda ticari ilişkiler yürütülebiliyor. İşte sistem bu noktada çok önemli. Siz kendi  ticari sicilinizi bu sistem aracılığıyla ortaya koyabileceğiniz gibi karşınızdaki şirketten de bunu sorgulama şansınız olabilecek. Yani ticarette güven artık sözde kalmayacak”.

Editör: TE Bilisim