Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ortaklığında, İzmir Kalkınma Ajansı’nın güdümlü projesi olarak hayata geçirilen TEKSMER projesi, bugün gerçekleşen kapanış toplantısı ile tamamlanmış ve hayata geçirilmiş oldu.
 
TEKSMER’in yoğun bir tempoya girdiğini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, TEKSMER bünyesinde 10 projenin çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
 
Projenin kapanış toplantısında konuşan Ünlütürk, 5 yıl önce bir fikirle başlayan ve proje süreci 2.5 yılı bulan TEKSMER’in, bugün gerçekleşen kapanış toplantısı ile kuruluşunun tamamlandığını ve çalışmalarına şimdiden başladığını açıkladı. TEKSMER’le ilgili planlanan her şeyin gerçekleştirildiğini vurgulayan Ünlütürk, “ TEKSMER, dönüşüm projesinin nasıl yapılacağı ve konvansiyonel üretimden katma değeri yüksek üretime geçiş konusunda Türkiye’de örnek alınacak bir proje oldu” diye konuştu.
 
Teknik tekstilin, Türkiye’nin toplam tekstil ihracatının yüzde 20’sini oluşturduğunu, bu potansiyelin daha da arttırılması ve ülkenin teknik tekstil konusunda basamak atlaması için TEKSMER’in önemli rol üstleneceğini ifade eden Sabri Ünlütürk, şöyle konuştu: “Türkiye’de bir birine benzer çok sayıda laboratuar yapıldı. Biz TEKSMER’in laboratuarını kurararken, olmayan cihazların alınmasına önem verdik. Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki lobaratuarlarda yapılabilecek test ve analizleri orada yapacağız. Dokuz Eylül Üniversitesi laboratuvarlarında yapılamayan analizleri de TEKSMER’de yapağız. Bu anlamda verimli bir işbirliği olacak. TEKSMER bünyesinde yaptığımız fizibilite çalışması sonucunda başlangıçta koruyucu ve medikal tekstil araştırmalarına yoğunlaşacağız.”
 
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Banu Esra Aslanertik de, Ege Bölgesi’nde inovasyon ve Ar-Ge’nin merkezi olmayı hedefleyenbir üniversite olarak bu tarz çalışmaları her zaman desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
 
Türkiye’nin en güçlü olduğu alanlarda yenilikçi olmasının başarı için daha doğru bir strateji olduğunu vurgulayan Aslanertik, “ Tekstil Ege’nin en güçlü olduğu alan. Bu durum TEKSMER’in İzmir ve Ege için önemini daha da arttırıyor. Bu nedenle bu projede yer almaktan gurur duyuyoruz” dedi.
 
İzmir Kalkınma Ajansı Temsilcisi Sena Gürsoy ise, TEKSMER’in bugüne kadar sonuçlandırdığı 2 güdümlü projeden birisinin TEKSMER olduğunu belirterek, “ İZKA şimdiye kadar 16 mali destek projesi ile 229 milyon TL tutarında kaynak aktardı. 7 güdümlü projeden ikisini tamamladı. Bunlar İzmir Yüksek Teknoloji Merkezi İnovasyon Merkezi ve TEKSMER’dir” şeklinde konuştu. 
Editör: TE Bilisim