Güneydoğu Anadolu Kalkınma Projesi (GAP) kapsamında Türkiye'nin önde gelen tarım bölgelerinden olma hedefine emin adımlarla ilerleyen Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne Çin Halk Cumhuriyeti'nden önemli destek geldi. İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini arttırmak amacı ile Tarımsal İşbirliği Protokolü imzalanırken, düzenlenen törene ise dostluk mesajları damga vurdu.


Crowne Plaza Harbiye Otel'de gerçekleştirilen "Çin - Yunnan Eyaleti Tarımsal Ürünlerin Tanıtımı" başlıklı toplantıya iki ülkeyi temsilen GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ile Yunnan Bölgesi Valisi Shen Peiping katılırken, iş dünyasının önde gelen isimleri, sivil toplum örgütleri ile meslek odalarının temsilcileri de törende hazır bulundu. Düzenlenen görkemli etkinlikte Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Güney Asya ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin önemli tarım üreticilerinden olan Yunnan Bölgesi arasında işbirliğini ve ticari ilişkileri arttırmayı öngören Tarımsal İşbirliği Protokolü imzalandı.

Güneydoğu Anadolu Kalkınma Projesi hakkında önemli açıklamalarda bulunan ev sahibi GAP Başkanı Sadrettin Karahocagil, bölgenin sahip olduğu koşulları ve imkanları özetleyerek, tarımsal üretimde söz sahibi olma yolunda emin adımlar ile ilerlediklerini kaydederken, imzalanan protokolden ötürü onur duyduklarını dile getirdi ve önümüzdeki sürecin her iki tarafa da hayırlı olmasını diledi. Yunnan Bölgesi Valisi Shen Peiping ise, bölgesinin coğrafi konumuna ve iklimsel özelliklerine değinerek, biyoçeşitlilik için benzersiz bir ortama sahip olduklarını ve bu avantajı da ihracata yansıttıklarını belirtti. "Dört mevsim tarım" konusunda sahip oldukları tecrübeyi paylaşmaktan ötürü mutluluk duyacaklarını da belirten Peiping, imzalanan Tarımsal İşbirliği Protokolü'nün her iki ülkenin ekonomik gelişimine de önemli katkılar sağlayacağının altını çizerek sözlerine son verdi.

Konuşmaların ardından iki ülkenin temsilcileri arasında Tarımsal İşbirliği Protokolü imzalanırken, program "Doğa Bahçesi" olarak da bilinen Yunnan Bölgesi'nde özgü yaklaşık 18 bin mahsül arasından özenle seçilen ürünlerin tanıtımı ve sonrasında Yunnan'lı dansçıların gerçekleştirdiği dans gösterisi ile son buldu.

 

Kaynak: Serkan DENİZ

Editör: TE Bilisim