15 TEMMUZ VE KALKINMA PANELİ, KALKINMA BAKANI ELVAN’IN KATILIMIYLA ANKARA TİCARET ODASI’NDA YAPILDI. 
 
KALKINMA BAKANI ELVAN: “TÜRKİYE’NİN EKONOMİK OLARAK NE KADAR SAĞLAM TEMELLER ÜZERİNE OTURTULDUĞU 15 TEMMUZ’DA NET BİR ŞEKİLDE GÖRÜLDÜ. ARTIK DARBE GİRİŞİMLERİYLE TÜRKİYE’NİN ÖNÜNÜ KESEMEZSİNİZ”
 
 
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 15 Temmuz’un 2002 yılı sonrası büyüyen ve güçlenen Türkiye’nin ekonomik bir güç haline gelmesini önlemeye yönelik bir hareket olduğunu belirterek, “Türkiye’nin ekonomik olarak ne kadar sağlam temeller üzerine oturtulduğu 15 Temmuz’da net bir şekilde görüldü. Artık darbe girişimleriyle Türkiye’nin önünü kesemezsiniz” dedi.
 
Ankara Ticaret Odası (ATO), Ankara Valiliği ve Ankara Kalkınma Ajansı’nın birlikte düzenlediği “15 Temmuz ve Kalkınma Paneli”, ATO Meclis Salonu’nda yapıldı. Panelin açılışında konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, bir ülkenin kalkınmasının güçlü siyasi ve ekonomik istikrar ile mümkün olduğunu belirterek, “27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat kesintileri yaşanmasaydı bugün çok daha güçlü ve kalkınmış bir Türkiye’de yaşıyor olacaktık” dedi. Son 30 yılda yaşanan ekonomik krizler nedeniyle halkın fakirleştiğini anlatan Bakan Elvan, 15 Temmuz’un 2002 yılı sonrası büyüyen ve güçlenen Türkiye’nin ekonomik bir güç haline gelmesini önlemeye yönelik bir hareket olduğunu kaydetti. Elvan, 15 Temmuz’da Türkiye ekonomisinin çökmesinin hedeflendiğini ancak başarıya ulaşılamadığını vurgulayarak, “Türkiye’nin ekonomik olarak ne kadar sağlam temeller üzerine oturtulduğu 15 Temmuz’da net bir şekilde görüldü. Artık darbe girişimleriyle Türkiye’nin önünü kesemezsiniz” diye konuştu. Türkiye’nin 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5’lik bir büyüme performansı gösterdiğini, yılsonunda büyümenin yüzde 4,4 oranındaki orta vadeli program hedefini aşacağını söyleyen Elvan“Türkiye büyüyor ve büyümeye devam edecektir. Almış olduğumuz tedbirlerle ekonomimiz sağlam temeller üzerinde ilerlemeye devam ediyor” dedi. Bakan Elvan, FETÖ ile mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini ve Türkiye’nin kıyamete kadar hür ve güçlü bir ülke olarak yaşayacağını sözlerine ekledi.
 
-ANKARA VALİSİ: “15 TEMMUZ DEVLETİMİZİ GÜÇLENDİRDİ”- 
 
Ankara Valisi Ercan Topaca da konuşmasında, 15 Temmuz’da hayatın normal akışının gayrimeşru güçler tarafından anormal hale getirilmeye çalışıldığını ancak milletin devletine sahip çıktığını söyledi. Olumsuz etkileri olmakla birlikte 15 Temmuz’un devleti güçlendiğini ve daha sağlam bir zemine oturmasını sağladığını belirten Vali Topaca“15 Temmuz gerçekten devletimizi güçlendirmiştir. Ekonomimiz de güçlendi. İçimizdeki hainleri temizlemiş bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Geleceğe daha güvenle bakıyoruz” diye konuştu.
 
-BARAN: “DEMOKRASİ NÖBETİMİZ İLELEBET SÜRECEK”- 
 
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ise konuşmasında, Türk milletinin 15 Temmuz’dan önemli dersler çıkardığını belirterek, “Demokrasi nöbetimiz ilelebet sürecek” dedi. Türkiye’nin içinden geçtiği kritik dönemde iş dünyası çok büyük sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Baran“Gelecek nesillere güçlü ve müreffeh bir Türkiye bırakmak için vazifemizi ifa edeceğiz. Çalışmayı ibadet sayan bir anlayışla, devletimize omuz vereceğiz. Hepimiz milli seferberlik ruhuyla, ekonomimizin güçlenmesi için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. İş ve yatırım ortamını geliştirmeye, istihdama katkı sağlamaya ve ihracatı artırmaya odaklanacaklarını bildiren Baran, şöyle devam etti:
 
“15 Temmuz'da istiklaline ve istikbaline kastedilen Türkiye, her bakımdan eskisinden çok daha güçlü bir şekilde yoluna devam ediyor. Devletimiz süreci başarılı bir şekilde yönettiği için 15 Temmuz darbe girişimi, ekonomimize kalıcı bir hasar vermedi. Türkiye, darbe girişiminden hemen sonra hızla normalleşti. 16 Temmuz sabahından itibaren özel sektör ve bankalar ile tüm kamu kurumları işinin başındaydı. Türkiye ekonomisinin, dalgalanmalara, krizlere, darbelere karşı dayanıklı olduğu bir kez daha görülmüş oldu.” 
 
15 Temmuz’da Türk milletinin omuz omuza tarihi bir mücadele verdiğini ve FETÖ ihanet çetesinin hain darbe girişimini akamete uğrattığını belirterek, “15 Temmuz, FETÖ’ye ve diğer terör örgütlerine karşı verdiğimiz mücadelenin ve dirilişimizin sembolüdür. 15 Temmuz’da halkın kahramanca bir direniş sergilemesi Cumhuriyet tarihinde bir ilktir” dedi. 15 Temmuz’un Şehitler ve Demokrasi Günü ilan edilmesinin gelecek nesillerin demokrasinin anlamını en iyi şekilde idrak etmesini sağlayacağını söyleyen Baran“Bundan böyle 15 Temmuz’u milletimizin istiklalinin ve istikbalinin, bayrağımızın, ezanlarımızın, demokrasimizin kurtuluş tarihi olarak, şehitlerimizi ve gazilerimizi anma vesilesi bir millî gün olarak kutlayacağız” diye konuştu.
 
-15 TEMMUZ’U UNUTTURMAYACAĞIZ-
 
Baran, şunları kaydetti:
 
“15 Temmuz’da tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ülküsü uğruna, demokrasi uğruna canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle yâd ediyorum. Mekânları cennet olsun. Tarihimizin en alçak ihanet girişimine göğüslerini siper ederek geçit vermeyen gazilerimizden de Allah razı olsun. O gece demokrasi için, bağımsızlık için, özgürlük için, vatanımız için, milletimiz için canları pahasına sokakları, meydanları doldurarak ülkemize sahip çıkan şehitlerimizin aziz hatırasını yaşatacağız. Şehitlerimizin yakınlarına sahip çıkacağız, gazilerimize sahip çıkacağız. 15 Temmuz’un unutulmasına, unutturulmasına izin vermeyeceğiz.”  
 
Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık da konuşmasında 15 Temmuz darbe girişiminin, Türkiye’nin en müreffeh olduğu döneme rastladığına dikkati çekerek, “Ülkemiz yatırım yapılan, beşeri sermayesi güçlü, dünyanın sayılı ekonomileri arasında gösterilirken, her şey yerli yerinde iken 15 Temmuz günü FETÖ tarafından tertiplenen hain bir kalkışmaya maruz kalmıştır. Bu durum bize göstermektedir ki FETÖ ülkeyi ele geçirip kendi yöntemleriyle yönetmekten ziyade Türkiye’nin istikrarlı kalkınmasının durdurulmasını hedeflemiştir” dedi. Kaçan yatırım fırsatları, yükselen döviz kurları ve faiz oranlarının ekonominin gidişatını yavaşlattığını belirten Şayık, bunların kısa kısa dönemde telafi edileceğini bildirdi.    
 
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti MKYK Üyesi ve İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop ise dünya tarihinde bütün halk hareketlerinin devlete karşı yapıldığını hatırlatarak, tek istisnasının 15 Temmuz direnişi olduğunu vurguladı. Şentop, “15 Temmuz, 27 Mayıs 1960’ta açılan parantezin fiilen kapandığı tarihtir. Resmen kapandığı tarih ise 16 Nisan’dır. Türkiye artık bu topraklarda 1 milim geri adım atmayacağını 15 Temmuz’da ortaya koymuştur” dedi.
 
TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek de komisyonun çalışmalarını tamamladığını ve raporunu TBMM Başkanlığı’na sunduğunu bildirdi. Petek, FETÖ lideri Fetullah Gülen’in uluslararası odaklar tarafından 40-50 yıllık bir plan çerçevesinde seçilmiş ve gözetilmiş biri olduğunu anlattı. 
 
-BAŞBAKAN TELGRAF GÖNDERDİ-
 
Başbakan Binali Yıldırım, panel dolayısıyla Ankara Valisi Ercan Topaca’ya bir telgraf gönderdi. Başbakan Yıldırım telgrafında, “Hiçbir ihanet şebekesi, hiçbir terör örgütü birlik ve beraberliğimizi bozamayacak. O karanlık gecede okunan ezanlar ve salalar ruhumuzu nasıl bütünleştirdiyse sonsuza kadar bir ve beraber olacağız” mesajını verdi.  
 
Panel, Kocatepe Camii Müezzini İbrahim Çakıllı’nın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Kısa film gösteriminin ardından açılış konuşmaları ile devam eden panele, Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM Başkanı Orhan Aydın, milletvekilleri, bürokratlar, rektörler, ATO Meclis ve Komite Üyeleri katıldı.
Editör: TE Bilisim