Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü öğrencileri, 2010 yılından bu yana toplam 12 ulusal ve uluslararası tasarım yarışmasında aldıkları derecelerle dikkat çekiyor. Teknolojinin gelişmesi ve ihtiyaçların şekillenmesiyle son yıllarda rağbet gösterilen Endüstri Ürünleri Tasarımı, geleceğin meslekleri arasında gösteriliyor. Gelin, hep birlikte Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nü tanıyalım.

 

Endüstri ürünleri tasarımcıları neler yapar?

Yapay çevremizi oluşturan ve seri olarak üretilen tüm kullanım ürünleri Endüstri Ürünleri Tasarımı’nın konusunu oluşturur. Endüstri ürünleri tasarımcıları form, kullanılabilirlik, ergonomi, üretim, kullanıcı ihtiyaçları vb. gibi problemlere çözüm önerileri getirip, yeni ürün geliştirme sürecinde farklı disiplinlerle etkileşim halinde olarak gerektiğinde bu süreci başarıyla koordine eder.

 

İş olanakları nelerdir?

Bu bölümden mezun olan tasarımcılar; otomotiv, mobilya, beyaz eşya, elektrikli ev aletleri, aydınlatma, seramik ve cam gibi çok sayıda sektörde yeni ürünlerin tasarımlarını yapmak suretiyle çok geniş bir yelpazede iş bulma imkânına sahiptir. Ayrıca tasarımcılar kendi firmalarını kurarak endüstriye tasarım danışmanlık hizmeti verebilirler.

 

Bölüm mezunlarının görüşleri:

Gizem Bektaş

 “Endüstri Ürünleri Tasarımcılarının hayatımıza çok fazla dokunuşları olduğunu düşünüyorum. İçinde yaşadığımız evin mobilyalarından, çizim yaptığımız kaleme, seyahat ettiğimiz araçlardan kullandığımız iletişim aletlerine kadar çevremizdeki her üründe endüstriyel tasarımcıların düşünceleri, çabaları gizli. Bu açıdan bu mesleğe ilgi duydum. Okan Üniversitesi de zengin akademik kadrosu ve ‘iş yaşamına en yakın üniversite’ vizyonuyla üniversite tercihimde etkili oldu. Bu bölümde okuduğum için çok mutluyum. Bölümümüzün endüstriyle kurduğu işbirlikleri sayesinde eğitim hayatımızı tamamladığımızda iş hayatına hazır olacağımıza inanıyorum.”

Mehmet Sadık Ünal

“Grup olarak çalışabilmek tasarımda çok önemlidir. Aldığımız uygulamalı eğitim sayesinde iş hayatında karşılaşacağımız takım çalışmasına şimdiden hazırlanmış oluyoruz. Dört senede almış olduğumuz eğitimle ciddi rakiplerle yarışmaya hazır hale geldik. Aldığımız ödüller bunun bir göstergesi.”

 

Okan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı

Yrd. Doç. Dr. Pınar Öztürk

Okan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü henüz yedi yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen teknik donanım, atölye imkânları ve eğitimi ile hem yaratıcı yetenekleri geliştiren hem de öğrencilerin tasarımlarını üretmelerine imkân veren geniş olanaklar sayesinde hızla büyüyor ve her geçen gün başarılarına bir yenisini daha ekliyor. Atölye dediğimiz tasarımlarımızı maket-3 boyutlu modele aktardığımız küçük üretim alanlarının fakülte bünyesinde donanımlı ve etkin şekilde yer alması endüstri ürünleri tasarımı eğitiminde fark yaratıyor. Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde 12 adet ve toplam 565 metrekare alana sahip teknik donanımlı atölye bulunuyor.  Bunlar; Maket Atölyesi, Ahşap Atölyesi, Metal Atölyesi, Cila Atölyesi, Özgün Baskı Atölyesi, Tekstil-Baskı Atölyesi, Dokuma Atölyesi, El Sanatları Atölyesi, Uygulama Atölyesi, Giyim Atölyesi, Fotoğraf Atölyesi, Sinema-Tv Atölyeleri. Tüm tasarlanan ürünler kâğıtlarda kalmayıp, bizzat öğrenciler tarafından atölyelerde üretiliyor. Bu olanaklar, Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde yer alan tüm bölümleri yaratıcılık ve üreticilik anlamında benzerlerinden bir adım daha öne çıkarıyor.

 

 

Kutu 1/…

Okan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencilerinin kazandıkları başarılar:

 

-6. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması- Lisans Ofis Mobilyaları Kategorisi 2013- Bürotime Altın Özel Ödülü

Mehmet Sadık Ünal, Gizem Bektaş, Taylan Özgür Topal (Ofis Mobilyası Tasarımı)

- Türkiye İhracatçılar Meclisi- TİM- 1. Otomotiv Proje Yarışması 2013- Yenilenebilir Enerji ve Çevre Kategorisi-1.’lik Ödülü

Gürkan Gürbey ( SOLAR TENT - Elektrikli Araç Şarj Ünitesi)

-1.Ulusal Karton Kutu ve Stand Tasarım Yarışması 2012- Karton Stand Kategorisi 2.’lik Ödülü

Gürkan Gürbey, Meltem Kalaycı, Yahya Berooğlu  (GYM - Karton Stand Tasarımı)

- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 1. Otomotiv Proje Yarışması 2013-Emniyet Kategorisi

2.’lik Ödülü

Gürkan Gürbey (Hava Yastıklı Emniyet Kemeri Tasarımı)

- Türkiye İhracatçılar Meclisi- TİM-  2. Otomotiv Arge Proje Pazarı ve Otomotiv Tasarım Yarışması - Yenilenebilir Enerji ve Çevre Kategorisi-3.’lük Ödülü

Gürkan Gürbey (SOLAR FLOWER - Elektrikli Araç Şarj Ünitesi)

-2013 IMMIB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları- Konsept 2013 – 3.’lük Ödülü

Gürkan Gürbey  (İstanbul temalı hediyelik, kurabiye kalıpları ve saklama ünitesi)

-2013 IMMIB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları- Metalden Mamul Ürünler Öğrenci Kategorisi- Mansiyon

Sinan Özkara (HORN - Yaşlılar için baston tasarımı)

-2013 IMMIB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları- Plastikten Mamul Ürünler Öğrenci Kategorisi- Mansiyon

Gürkan Gürbey  (HIDDEN BUBLE - Plastik mamulden çocuklar için sürprizli bardak tasarımı )

- Düşçizgisi 6.Uluslararası Tasarım Olimpiyatları 2010 - Finalist

Mehmet Sadık Ünal (FOTRANÇ- Satranç Takımı Tasarımı)

- Düşçizgisi 7. Uluslararası Tasarım Olimpiyatları 2011 - Finalist

Taylan Özgür Topal (KANGURU - Satranç Takımı Tasarımı)

- FNSS MIL. DESIGN Askeri Kara Araçları Tasarım Yarışması 2011 - Finalist

Utku Tekçeer (AZAD - Askeri Kara Aracı Tasarımı)

-1.Ulusal Karton Kutu ve Stand Tasarım Yarışması 2012- Karton Stand Kategorisi-Finalist

Baran Soyulmaz (Karton Stand Tasarımı)

 

Kutu 2/…

 Projeleriyle İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan hibe aldılar!

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi Mali Destek Programı (Kar Amacı Gütmeyen) (YEK) için Okan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü tarafından hazırlanan “Yenilikçi Tasarım Merkezi” adlı proje, mali destek almaya hak kazandı. Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Öztürk, Arş. Gör. Filiz Yenilmez ve Arş. Gör. Nehir Taştan tarafından hazırlanan ve yine aynı bölüm tarafından yürütülecek olan proje ile endüstri kuruluşlarına tasarım ve araştırma hizmetleri verilmesinin yanı sıra, düzenlenecek seminer ve eğitim organizasyonları ile de yenilikçi projelerin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Editör: TE Bilisim